Apneea de Somn

Ce este Apneea de Somn?

Sindromul de Apnee in Somn (OSA) face parte impreuna cu Sforaitul din Tulburarile de Respiratie ale Somnului (SRBD)  si reprezinta o tulburare de somn de care nici nu realizati ca suferiti, caracterizata de episoade cu hipoxie, stress cardiovascular si intreruperi ale somnului.

Se estimeaza prezenta OSA intr-un procent de 2-4% la barbatii si femeile de varsta medie. OSA netratata independenta de alti factori se manifesta  in principal prin somnolenta diurma excesiva si  poate determina hipertensiune arteriala cu incidente cardiovasculare si aparitia unor accidente cerebrale vasculare.

Factorii predispozanti pentru OSA sunt:

Sindromul de Apnee in Somn – 3 grade:

Usor – intre 5 – 15 episoade apnee/ora

Moderat – intre 15 – 30 episoade apnee/ora

Sever – peste 30 episoade apnee/ora

Diagnosticul Apneei de Somn?

Prin combinarea scorului obtinut cu ajutorul  scalei Epworth si efectuarea unui Studiu de Somn (Polisomnografie).

Simptome

Sindromul de Apnee in Somn are efecte asupra somnului cu somnolenta diurna exagerata ce are consecinte importante asupra capacitatii de concentrate la locul de munca.

Tratamentul Apneei de Somn

CPAP-ul (Presiunea Respiratorie  Pozitiva Continua) reprezinta tratamentul standard a Sindromului de Apnee in Somn. Acest tratament elimina obstructia faringiana, dar doar 50-80% dintre pacienti accepta inital ventilatia nazala si doar 17-71%  tratamentul pe termen lung. Datorita acestor lucruri se reduce eficenta tratamentului cu CPAP si pacientii cauta solutii de tratament alternative.

Sunt folosite diferite tratamente pentru OSA dar depind insa de severitatea apneei. Apneea usoare: se incepe prin schimbarea stilului de viata cu scaderea in greutate, reducerea consumului de alcool, a sedativelor si a somniferelor.

Tratamentul chirurgical – apneea usoara

Pacientii cu apnee moderat – severa vor necesita un tratament cu presiune pozitiva continua pe caile respiratorii (CPAP). Pacientul va fi nevoit sa poarte o masca cuplata la un aparat care produce un flux de aer continuu.Presiunea pozitiva a aerului mentine caile respiratorii superioare deschise si previne obstructia pe parcursul noptii.

Studii

Maurer JT, Sommer JU, Hein G, Hormann K, Heiser C. Stuck BA. Palatal implants in the treatment of obstructive sleep apnea: a randomised, placebo-controlled single-centre trial. Eur Arch Otorhinolaryngo.