Radiofrecventa cornetelor nazale

reprezinta o metoda rapida Minim Invaziva, nesangeranda, ce are ca efect reductia volumetrica a mucoasei nazale de la nivelul cornetului inferior, oferind in timp o diminuare semnificativa a congestiei nazale.  Aceasta reducere a volumului cornetului nazal inferior nu se realizeaza prin procese de necroza locala la fel ca si in cazul Laser-ului CO2 ci printr-o diminuare treptata a inflamatiei cronice locale.

Radiofrecventa Cornetelor Nazale, in ce consta?

Cornetele nazale sunt formatiuni anatomice localizate in fosele nazale pe peretele lateral al fiecarei fose nazale. Sunt inpartite in: cornetul inferior, mijlociu si superior. Fiecare cornet delimiteaza cu peretele lateral un spatiu, numit meat. Meatul mijlociu este cel mai inportant fiind locul de drenaj al sinusurilor anterioare ale fetei.

Blocajul nazal indelungat produs de cornetul inferior dar si de cel mijlociu (prin diferitele variante anatomice ale acestuia) produc hipoventilatia sinusala si aparitia episoadelor de sinuzita.

Obstructia nazala cronica

se datoreaza cel mai frecvent cresterii in volum a cornetelor nazale inferioare cu aparitia senzatiei de lipsa de aer. Dificultatea de a respira pe nas  atat ziua, cat mai ales noaptea, ne determina la o respiratie pe gura – de unde si  aparitia  Sforait-ului si accentuarea starii de oboseala pe parcursul zilei urmatoare.

Coblatia sau ablatia prin Radiofrecventa (RFA) a cornetelor nazale are ca efect reducerea in volum a cornetului  prin retractia initiala a mucoasei si ulterior dupa vindecarea postoperatorie a acesteia la circa 4-6 saptamani.

Aparatele de Coblatie bipolare au o perioada de lezare a mucoasei semnificativ mai scazuta comparativ cu Laser-ul CO2 si cu cele monopolare astfel ca procedura este mai usoara si eficace pentru pacient.

Interventia chirurgicala  Minim Invaziava

se realizeaza in Anestezie Locala, este o Interventie Nesangeranda si Rapida efectuata pentru fiecare fosa nazala in parte. Postoperator poate persista o usoara senzatia de obstructie nazala timp de circa o spatamana dar interventia chirurgicala nu necesita tamponament nazal decat in cazurile exceptionale.

Radiofrecventa nazala este o procedura chirurgicala sigura si poate reduce hipertrofia cornetului nazal inferior la pacienti cu obstructie nazala cronica
Prof. Hytonen ML, Helsinki

Sedintele de tratament

Etapele tratamentului complet al Sforait-ului (pdf)

Beneficile Coblatiei Cornetelor Nazale

Congestia nazala cronica cu hipertrofia cornetelor nazale inferioare determina diminuarea fluxului de aer pe ambele fose nazale cu consecinte generale asupra organismului (hipoventilatei sinusala, agravarea sforaitului, probleme cardiopulmonare etc.).

Coblatia cornetelor nazale are ca efecte:

  • Diminuarea semnificativa a congestiei nazale & si a senzatiei de presiune sinusala craniana
  • Tratamentul rinitei alergice cronice refractara la medicatia topica intranazala
  • Reducerea sforaitului
  • Imbunatatirea respiratiei & calitatea vietii pacientilor

Studii

Studiile recente au evidentiat efectele benefice ale RFA asupra cornetelor nazale in comparatie cu alte metode de tratament de tipul Laser-ului sau interventilor clasice – turbinectomie: