Afectarea calitatii somnului si somnolenta in timpul zilei, diminua controlul corect al Diabetului!

- December 4, 2019

Studiu recent publicat

Studiul recent publicat intr-o revista medicala de prestigiu, Diabetes Educ., si care a cuprins o evaluare detaliata  psihometrica a calitatii vietii arata legatura dintre afectarea calitatii somnului, a somnolentei diurne si diminuarea auto controlului corespunzator la pacientii cu Diabet zahar tip 2.

Concluzia finala a studiului a aratat faptul ca o afectare a calitatii somnului alaturi de o somnolenta accentuata in timpul zilei predispune pacientii cu Diabet zaharat tip 2 in a prezenta o atitudine generala negativa, o diminuare a ingrijirii personale, o nerespectare a dietelor impuse si binenteles o diminuare in controlul corect al diabetului.

Toti pacientii diabetici ce prezinta manifestarile mai sus mentionate ar trebui sa consulte un Specialist ORL in Somnologie in vederea identificarii unei posibile cauze de obstructie la nivelul nasului si gatului cu impact asupra somnului, cauza ce poate fii tratata chirurgical minim invaziv cu o imbunatatire semnificativa a calitatii vietii pacientului .

Articol

Effect of poor sleep quality and excessive daytime sleepiness on factors associated with diabetes self-management.Chasens ER, Korytkowski M, Sereika SM, Burke LEDiabetes Educ. 2013

 

Written by editcenter