Ce este Apneea de Somn?
Sindromul de Apnee in Somn (OSA) face parte impreuna cu Sforaitul din Tulburarile de Respiratie ale Somnului (SRBD) si reprezinta o tulburare de somn de care nici nu realizati ca suferiti, caracterizata de episoade cu hipoxie, stress cardiovascular si intreruperi ale somnului.
Se estimeaza prezenta OSA intr-un procent de 2-4% la barbatii si femeile de varsta medie. OSA netratata independenta de alti factori se manifesta in principal prin somnolenta diurma excesiva si poate determina hipertensiune arteriala cu incidente cardiovasculare si aparitia unor accidente cerebrale vasculare.
Factorii predispozanti pentru OSA sunt:
- Obezitatea
- Sexul masculin
- Drogurile sedative
- Consumul de alcool
- Fumatul
Sindromul de Apnee in Somn – 3 grade:
Usor – intre 5 – 15 episoade apnee/ora
Moderat – intre 15 – 30 episoade apnee/ora
Sever – peste 30 episoade apnee/ora
Diagnosticul Apneei de Somn?
Prin combinarea scorului obtinut cu ajutorul scalei Epworth si efectuarea unui Studiu de Somn (Polisomnografie).
Simptome
- Sforait zgomotos
- Somnolenta excesiva pe durata zilei
- Episoade nocturne de respiratie neregulata, perioade cu lipsa de aer
- Durere de cap dimineata
- Episoade repetare de trezire din somn
- Diminuarea libidoului si probleme de cuplu
- Cresterea tensiunii arteriale
- Risc crescut de atacuri cardiace sau accident cerebral vascular
Sindromul de Apnee in Somn are efecte asupra somnului cu somnolenta diurna exagerata ce are consecinte importante asupra capacitatii de concentrate la locul de munca.
Tratamentul Apneei de Somn
CPAP-ul (Presiunea Respiratorie Pozitiva Continua) reprezinta tratamentul standard a Sindromului de Apnee in Somn. Acest tratament elimina obstructia faringiana, dar doar 50-80% dintre pacienti accepta inital ventilatia nazala si doar 17-71% tratamentul pe termen lung. Datorita acestor lucruri se reduce eficenta tratamentului cu CPAP si pacientii cauta solutii de tratament alternative.
Sunt folosite diferite tratamente pentru OSA dar depind insa de severitatea apneei. Apneea usoare: se incepe prin schimbarea stilului de viata cu scaderea in greutate, reducerea consumului de alcool, a sedativelor si a somniferelor.
Tratamentul chirurgical – apneea usoara
- Minim Invazive ca si Radiofrecventa (RFA) in anestezie locala.
- Invazive – Uvulopalatofaringoplastia (UPPP) in anestezie generala, ce poate determina in timp o stenoza faringiana sau o insuficienta nasofaringiana (cu refluarea alimentelor pe nas).
Pacientii cu apnee moderat – severa vor necesita un tratament cu presiune pozitiva continua pe caile respiratorii (CPAP). Pacientul va fi nevoit sa poarte o masca cuplata la un aparat care produce un flux de aer continuu.Presiunea pozitiva a aerului mentine caile respiratorii superioare deschise si previne obstructia pe parcursul noptii.