Sforaitul

este sunetul ragusit sau dur ce apare in timpul somnului datorita vibratiei excesive a palatului moale, in special a luetei – “omulet” – ca urmare a respiratiei orale, fapt accentuat si de o obstructie cronica a foselor nazale. Sforaitul poate indica uneori o problema serioasa de sanatate.
Obstructia nazala cronica impreuna cu alergia nazala accentueaza sforaitul.

Cat de frecvent e Sforaitul ?

Sforaitul este o conditie comuna ce afecteaza 30% din populatia adulta, 25% dintre barbati si 5% dintre femeile cu varste intre 30 si 35 de ani. Procentul creste la 50% dintre barbati si 30% dintre femeile cu varsta peste 45 de ani.
Sforaitul perturba frecvent si uneori grav viata de cuplu.

De ce Sforaim ?

Sforaitul apare din cauza unor factori multipli ce pot include o obstructie nazala cronica impreuna cu modificari la nivelul palatului moale unde de obicei apare un  flux de aer turbulent cu vibratia excesiva a luetei (foto).

Hipertrofia (marirea de volum) a luetei  se poate asocia cu prolapsul valului palatin datorat unei musculaturi mai relaxate.

Factorii care contribuie la aparitia sforaitului:

Sexul masculin

La barbati Sforaitul sau aparitia Apneei de somn sunt mai frecvente comparativ cu femeile.

Obstructia nazala

Congestia nazala poate fi cauzata de o Alergie, o Rinita Cronica, o Deviatie de sept nazal sau de Polipii nazali. Poate contribui de asemenea si conformatia externa a nasului cu aplatizarea cartilajelor nazale de la nivelul lobului nazal, asa numita Insuficienta alara.

Anatomia cavitatii bucale

Prolapsul palatului moale sau o alungire a luetei pot determina o ingustare a caii repiratorii superioare cu aparitia unui flux de aer turbulent. Amigdalele palatine sau o baza a limbii marite de volum pot crea de asemenea un blocaj respirator superior.

Excesul in greutate

Grasimea depusa la nivel cervical (gat) poate ingusta calea respiratorie superioara cu un efort suplimentar de a respira.

Consumul de Alcool

Relaxarea exagerata a musculaturii gatului datorita consumului de alcool inainte de a dormi.

Gradele Sforaitului

1 – Sforait Ocazional

in relatie cu pozitia de somn, ingestia de alcool si oboseala.

2 – Sforait Habitual

in relatie cu rezistenta crescuta pe caile respiratorii superioare (Nas & Gura) sau cu Sindromul usor de Apnee in Somn (OSA).

3 – Sforait Sever

in relatia cu lipsa acuta de aer in somn sau cu OSA moderat/severa.

Simptome

Sforaitul este o problema care poate crea pe termen lung consecinte medicale si sociale serioase. Soti, parteneri sau alte persoane din casa pot suferi de lipsa cronica a somnului, fapt ce conduce la oboseala pe parcursul zilei, stari de rau si lipsa de armonie maritala.
Sforaitul poate deveni o problema si in timpul calatorilor de afaceri sau in vacante – de aici ia nastere  frica sforaitorului de a nu deranja alte persoane prin zgomotul produs de propiul sforait.

Zgomotului din sforait i se mai pot adauga:
• Dificultati de concentrare
• Gat uscat
• Somnolenta excesiva in timpul zilei
• Probleme in cuplu
• Cresterea tensiunii arteriale
• Batai neregulate a inimii
• Lipsa de aer in timpul somnului

Consultati urgent un Specialist ORL in somnologie daca:

  • sforaitul dvs.este puternic si va deranjeaza partenerul
  • sforaitul va trezeste prin episoade repetate de sufocare (lipsa acuta de aer).

Copilul dumneavoastra sforaie?

Consultati un Specialist ORL si un Specialist Pediatru. Sforaitul la copil este determinat de marirea in volum a amigdalelor palatine si mai frecvent a celei faringiene (“Polipii copilului”).

Examinarea endoscopica urmata de un tratament adecvat va avea un efect pozitiv asupra somnului copilului dvs.

Complicatii. Sforaitul, un pericol real?

Sforaitul habitual poate fi mai mult decat o simpla bataie de cap. Studii recente au evidentiat faptul ca sforaitul habitual cu sau fara aparitia Sindromului de Apnee in Somn poate creste riscul de hipertensiune arteriala sau accident vascular cerebral.

Sforaitul poate provoca:
• Probleme in relatia de cuplu
• Dificultate de concentrare
• Risc crescut de accidente rutiere datorita lipsei de somn
• Cresterea riscului de a avea probleme de comportament, Sindromul de Deficit de Atentie/Hiperreactivitate (ADHD) la copii cu Sindrom de Apnee de Somn.
Sforaitul are nevoie de un diagnostic si un tratament adecvat.

Cum tratam Sforaitul ?

Stilul de viata poate fi schimbat in cazul unui sforait ocazional sau usor prin:

  • Evitarea alcoolului sau fumatului inainte de culcare.
  • Dieta echilibrata si exercitii fizice zilnice care pot reduce greutatea corporala. Diminuarea excesului de grasime din zona gatului poate reduce rezistenta cailor aeriene superioare cu o imbunatatire a fluxului de aer. Principile de baza spre o slabire corecta in greutate constau in dezvoltarea unor obiceiuri sanatoase de viata si o dieta echilibrata.
  • Schimbarea pozitiei de somn poate evita presiunea generata de baza limbii astfel din pozitia de somn pe spate in cea pe lateral.

Tratamentul Congestiei nazale datorita rinitei cronice sau rinitei alergice cronice, cu sau fara polipi nazali, prin Radiofrecventa Minim Invaziva de reducere a cornetelor nazale.