Despre obstructia nazala

Obstructia nazala = blocaj nazal = congestia nazala

reprezinta senzatia de respiratie dificila pe nas. Poate fi usoara/moderata sau severa si sa afecteze una sau ambele fose nazale. Cel mai frecvent obstructia nazala este bilaterala.

Cauzele cele mai frecvente de congestie nazala in relatie cu sforaitul sunt:

Hipertrofia cornetelor nazale

Marirea de volum a cornetelor nazale in special inferioare pe fondul unei rinite cronice fie de cauza alergica sau nonalergica.

Cea mai frecventa cauza pe plan mondial o reprezinta:

Rinita alergica

Reprezinta o problema globala de sanatate afectand aproximativ 10 -25% din populatia globului, in Europa incidenta rinitei fiind intre 17-29% . Rinita alergica altereaza calitatea vietii, performantele scolare si productivitatea la locul de munca implicand costuri uriase pentru sistemele de sanatate in tratamentele cu antihistaminice si spray-urile corticosteroide intranazale.

Congestia nazala cronica din rinita alergica si care nu cedeaza la tratament medical are acum ca si alternativa de tratament minim invaziv.

Reducerea volumetrica a cornetelor nazale cu Radiofrecventa.

Deviatia de sept nazal

Reprezinta o cauza freventa de obstructie nazala unilaterala si presupune o deviere anormala a septului cartilaginos si/sau osos. Necesita in functie de gradul de deviere a septului nazal evaluat endoscopic si de simptomele relatate de  pacient tratament chirurgical.

Polipoza nazala

Polipii de la nivelul foselor nazale reprezinta o cauza relativ frecventa de obstructie nazala bilaterala, in Europa aproximativ 5% din populatie sufera de aceasta boala, sexul masculin este mai afectat precum si persoanele alergice. Poate agrava evolutia unui Astm Bronsic existent si accentueaza sforaitul fara un tratament adecvat.

Copii – cauza cea mai frecventa de obstructie nazala si respiratie pe gura o reprezinta vegetatile adenoide “Polipii”. Pot determina sforait nocturn si uneori chiar un Sindrom de Apnee in somn.

Rinita medicamentoasa (dependenta de picaturi nazale)

Determina marirea de volum a cornetelor nazale inferioare si modificari cronice ale mucoasei nazale cu aparitia unei obstructii nazale importante.

Alte boli rinosinusale

Evidentierea unei alte patologii rinosinusale prin examen Endoscopic nazal sau in urma unui examen CT (Computer Tomograf) sau RMN (Rezonanata Magnetica Nucleara) si care poate fi determinata de diferite variante anatomice a structurilor intranasale.